SOTTO VOCE

voor de ledenpagina van Sotto Voce KLIK HIER

Het koor Sotto Voce uit Zuidlaren, die op woensdagochtend repeteerden in Noordlaren, had dit keer een project Engelse renaissancemuziek, wat bij uitzondering met louter vrouwen gedaan werd, omdat zich te weinig mannen hadden aangemeld. Het koor was klein maar zeer fijn, daar was bij de evaluatie in het Natuurvriendenhuis in Noordlaren iedereen het over eens. Al misten we onze mannen wel. We gaven één concert, eind april in het kerkje van Noordlaren. Het kerkje zat bomvol, de sfeer was mooi, de hapjes en drankjes na afloop heerlijk (en veel!). Een zeer bevredigende afronding van een project vol hindernissen. Volgend jaar duiken we de Middeleeuwen in, in samenwerking met Jan Kees Braaksma. We hebben er allemaal veel zin in.

Het koor Sotto Voce ZuidLaren begint in september aan een nieuw project met Middeleeuwse muziek uit 3 Europese windstreken.
Als eerste zingen we de 10 liederen uit het Libre Vermell de Montserrat (Rode Boek van Montserrat); een verzameling liederen die eind 14e eeuw is verzameld en gebundeld door (w.s.) monniken om de pelgrims die de Zwarte Madonna in Montserrat bezochten, te voorzien van geschikte muziek om te zingen en spelen tijdens hun verblijf in dit pelgrimsoord.
De muziek van het Libre Vermell wordt aangevuld met muziek van Hildegard von Bingen. Deze bendictijnse abdes en mystica leefde in de 12e eeuw in Duitsland. Zij had vele visioenen en verwerkte deze ervaringen in prachtig geschilderde iconen en ook in muziek. We zullen ons hierin verdiepen en gedurende het project ons één van deze (niet eenvoudige maar wel erg mooie en interessante) hymnes eigen maken.
Als we nog tijd en energie hebben wordt het programma aangevuld met nog enkele liederen uit de tijd van de Kruisvaarders.
We werken in dit project samen met Jan Kees Braaksma, die ons zal begeleiden op Middeleeuwse instrumenten.
De repetities zijn op woensdagochtend van september 2022 tot mei 2023, waarna we 2 concerten zullen geven.