SOTTO VOCE

voor de ledenpagina van Sotto Voce KLIK HIER

Projectkoor Sotto Voce Zuidlaren start op 30 augustus 2023 met een programma rond de componist Claudin de Sermisy.

klik hier om de poster van dit project te openen

Claudin (1490-1562), zoals hij in die tijd genoemd werd, werd geboren in Frankrijk en begon zijn muzikale carrière op zijn 18e  als zanger in de hofkapel van Lodewijk XII in Parijs. Op een paar reizen na bleef hij het grootste deel van zijn leven aan het hof in Parijs. Als zanger, als kapelmeester, als componist. Hij was zowel tijdens zijn leven, als nog lang daarna, één van de bekendste liedcomponisten (chansons). Zijn liedjes werden veel gezongen, niet alleen in Frankrijk, maar in heel West-Europa. Zijn muziek werd ook veelvuldig gedrukt en uitgegeven, waardoor er ook relatief veel van hem bewaard is gebleven. Bij het ouder worden ging Claudin meer geestelijke muziek schrijven, en minder chansons.

Zoals in die tijd gebruikelijk was, werd voor het componeren van geestelijke muziek (o.a. missen, motetten, magnificats) een bekend lied of gregoriaans gezang als uitgangspunt genomen. De chansons van Claudin zijn hiervoor veelvuldig gebruikt.

Orlando di Lasso (1532-1592)heeft een aantal missen gecomponeerd gebaseerd op chansons van Claudin. Ook de Nederlandse componist  Johannes de Cleve (1529-1582) schreef een mis op een heel bekend lied chanson Vous perdes temps  Van Claudin. Kyrie uit de Missa Vous perdes temps van de Cleve

Sotto Voce zingt dit jaar een programma met muziek van deze 3 componisten. Waarbij de chansons van Claudin het raamwerk vormen. Naast een aantal chansons en een motet van Claudin, zingen we  delen uit verschillende missen van Lasso en de Cleve;  een Magnificat  opname van dit Magnificat van Lasso, gebaseerd op het chanson “Il est jour” opname van Il est jour   van Claudin en  een gregoriaans Credo.

Het project begint op 30 augustus en de concerten zijn 20 en 21 april in de kerken van Anloo en Vries.

De repetities zijn iedere woensdagochtend van 10.00-12.15 in de Magnuskerk in Anloo; zodra het in het najaar te koud wordt in dorpshuis De Pan in Vries. 

Houd je van oude muziek en ben je handig met het zelfstandig instuderen van je partij? Meld je dan aan.

contact info vind je HIER

link naar de website van website van Sotto Voce

Voor nieuwe mensen zal er eerst een stemtest afgenomen worden.