SOTTO VOCE

 

De sopranen nemen het ervan na het concert in Noordlaren

 

Het koor Sotto Voce   website Sotto Voce   uit Zuidlaren organiseert ieder jaar een project rondom één bepaalde componist. De repetities zijn op woensdagochtend in de bijzonder sfeervolle en bijzondere Synagoge Zuidlaren 

4 september a.s. start een nieuw project rondom de renaissance-componist Palestrina.  informatie Palestrina-project

Sotto Voce Zuidlaren zingt Palestrina

Projectkoor Sotto Voce start  op 4 september 2019 een nieuw project met de componist Palestrina als middelpunt en inspiratiebron. We gaan de  Missa Brevis zingen. (“korte mis”) Waarom deze mis zo heet is de onderzoekers nog steeds niet helemaal duidelijk. Hij is niet korter dan veel van zijn andere missen. Karakteristiek aan de Missa Brevis is de vaak terugkerende dalende kleine terts, en de tempowisselingen die de inhoud van de tekst illustreren. Om de muziek van Palestrina, en sowieso de muziek uit de 16e eeuw, goed te begrijpen, gaan we ook de gregoriaanse melodieën zingen die altijd de basis zijn voor de verschillende delen van de mis.  Zo zullen de repetities afwisselend zijn, en meer gaan om het je eigen maken van de muziek, en ontdekken wat de muziek wil uitdrukken, en hoe wij dat voor elkaar kunnen krijgen, dan om het instuderen van de noten; wat natuurlijk ook moet gebeuren, maar op een andere manier dit jaar.

Giovanni Pierluigi Palestrina werd rond 1525 geboren in Palestrina bij Rome. Hij kreeg zijn opleiding als koorknaap in Rome. In 1551 kreeg hij een aanstelling aan het pauselijk hof in Rome als zanger in de Sixtijnse kapel. Tot hij in 1571 zanger en kapelmeester van de Sint Pieter werd. Het hoogst haalbare voor een musicus in die tijd. Hier bleef hij tot zijn dood in 1594. Zijn muziek behoort tot het hoogtepunt van de renaissance vocale muziek en veel componisten lieten zich beïnvloeden door zijn compositiestijl. Zijn stijl (de Palestrina-stijl) kenmerkt zich door de zelfstandigheid van iedere stem in het polyfone weefwerk, evenwichtig afgewisseld met homofone gedeeltes. Palestrina heeft enorm veel muziek geschreven en er is ook veel bewaard gebleven. Naast de mis en de gregoriaanse gezangen staan er ook een aantal motetten op het programma.  Pater Noster, Alma Redemptoris Mater  (mocht de tijd het toelaten kan dit evt. nog uitgebreid worden).  Deze worden in verschillende bezettingen ingestudeerd en gezongen. Hele koorbezetting, kleine bezetting, alleen mannen, alleen vrouwen.  

De repetities zijn woensdagochtend 10.00-12.15 in de Synagoge te Zuidlaren.
We ronden het project na ongeveer 24 repetities af met 2 concerten. 

Heb je interesse?
Neem contact op met Evien Oei, coördinator van de projecten
050-4095176
havienoei@hetnet.nl 

Hopelijk tot ziens in september.
Muzikale groet van Inge Roelands.